HTML

Szabó Katalin, festőművész - artist painter

Friss topikok

2010.09.27. 22:23 szabokatalin

Kiállítás Kőszegen

Címkék: kiállítás exhibition háza kőszeg művészetek ausstellung

2010 szeptember 24-én nyílt kiállításunk a Soproni Képzőművészeti Társaság tagjainak alkotásaiból Kőszegen a szüreti napok alkalmából.

 A megnyitóról készült fotókat itt tekinthetitek meg.

 

 

 

 

 

 

Két képeket állítottam ki, egy őszi hangulatú csendéletet és az alkalomhoz kapcsolódóan Bacchus boráldozatát Ametisztnek: 

 

 

 

 

 

 

Bacchus és Ametiszt történetét egy XVIII. századi francia vers örökíti meg. E szerint Bacchus megelégelte, hogy a földi halandók semmibe veszik, nem tisztelik kellőképpen isteni mivoltát, és bosszút esküdött. Megfogadta, hogy a következő embert, aki útjába kerül, oroszlánjainak veti áldozatul. Ő volt Ametiszt, aki éppen Diana szentélyéhez közeledett, hogy áldozatot mutasson be az istennőnek. A szerencsétlen leány keserves sikoltozására felfigyelt maga Diana is, és megesett rajta a szíve. Úgy enyhített a kínjain, hogy gyönyörű, áttetsző hegyikristály oszloppá változtatta. A költemény szerint még maga Bacchus is elszörnyedt eszeveszett tettén, és mély lelkiismeret-furdalást érzett. Jóvátételként különösen nemes boráldozattal locsolta meg a kristályoszlopot. Az oszlop csodálatos bíborszínűre változott kövét azóta ametisztnek nevezik.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabokatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr483020216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása